Jagthorn

Jagthornet gjalder før, under og efter jagten.

Jagthornsblæsning er en gammel tysk tradition, som danske jægere har taget til sig. Trods trange vilkår før i tiden, hvor hornblæsningen næsten var gået over i historien, har det nu bidt sig så godt fast i danske jægeres bevidsthed, at det er et fast indslag ved næsten enhver jagt i Danmark.

Benyttelse af Jagthornet

Der startes sædvanligvis om morgenen med Jagtvelkomst, Begrüssung eller Hallali - det varierer fra egn til egn.

Dernæst afholdes morgenparolen, hvorefter der blæses "Opbrud til Jagt"

Såterne
Ved hver såts begyndelse blæses "Jagt begynd" så alle kan høre at jagten sættes igang. Hvis der er flere jathornsblæsere tilstede, kan "Jagt begynd" også benyttes som et signal til den, der styrer driverne, om at folk er på post, og drevet kan begynde.  Såten afblæses ofte med signalet Samling eller Jægerråb. Også dette varierer fra egn til egn.

Frokost
Før enhver frokost blæses naturligvis frokostsignalet. Arme den stakkel der begynder, før der er blæst!

Frokosten kan evt. krydres med et snapsesignal - det er op til jagtherren. Frokosten afsluttes ofte med et Opbrud til jagt.

Efter jagten
Vildtparaden startes altid med signalet Vildtparade. Derefter blæses for vildtet i den rækkefølge, det også placeres på paraden: Dvs. først sneppens død, så Kronhjort, så Dåhjort osv. Jagtherren takker af for dagen. Måske har jagtfiskalen også noget at sige - hvem ved.

Til sidst afsluttes med Jagt forbi, hvor alle står med blottede hoveder og mindes dagen der gik.

Instrumentet
Jagthornet er et langt konisk rør, der ender i et åbent tragtformet klangstykke. Der blæses i et mundstykke. Hornets toner dannes af blæserens læber, der klemmes mere og mere sammen jo højere toner, der spilles. Hornet er i de fleste tilfælde fremstilles af messing, der kan være lakeret eller forsølvet. Hornets klang afgøres af materialets tykkelse og rørets længde.

Jagthornet kan kun frembringe naturtoner.

Blæsningen
Det kræver lidt træning at få hornet til at makke ret. Kravene til den fysiske formåen for en hornblæser er ikke store, men læbernes muskulatur skal optrænes og træningen vedligeholdes for at opnå et godt resultat. Øver man sig blot 5 min. hver dag, kan man sagtens begynde at spille for sine jagtkammerater i løbet af et par måneder.

Her under øver vi i Stenlille jagtforening

 

Jagthorn i Stenlille jagtforeningJagthorn i Stenlille jagtforening

 

Jagthorn_5 Jagthorn 1 Jagthorn 4

 

Jagthorn i Stenlille jagtforeningJagthorn i Stenlille jagtforeningJagthorn i Stenlille jagtforening

 

 

 

 

Læs mere om jagthorn og vores oplevelser under jagthorn-set og sketJagthorn - set og sket