Min debut som jæger

Af Jonas Holm, Danmarks Jægerforbund.

Kl. er 07.30 og min mobiltelefon vækker mig. Vejret er trist, men foran mig venter oplevelser med naturen, vildtet og jagten.
Godt en månedstid er der gået, siden jeg bestod jagtprøven – og nu skal jeg på min allerførste jagt.
Fyldt med tårnhøje forventninger om, at det er i dag jeg skal skyde mit første stykke vildt, springer jeg lysvågen ud sengen parat til dagens jagtbedrifter. I dag bliver første dag i mit nye liv som jæger.
Vi mødes på parkeringspladsen kl. 09.00. Rundt om os ligger et af Danmarks smukkeste istidslandskaber - højt placeret på skrænten ned mod bugten. Der er skov blandet med åbne marker, så langt øjet rækker.
Vi er 20 unge jægere i alderen 20-30 år samt seks erfarne jægere, som i dag vil være rådgivere og instruktører for os. Vi unge er alle på jagt for første eller anden gang.
Dagens program består af syv såter. Vi bliver delt op i to hold. Et hold drivere og et hold stående skytter som forposter. Jeg skal på driverholdet på den første såt - så efter at have ønsket hinanden knæk og bræk, går vi vest på langs en skrånende mark med vintersæd. Vi skal gå i kæde gennem denne mark og drive vildtet ned mod skoven, hvor skyttekæden er placeret.
Lige pludselig får jeg de første dyr at se. Langs med kæden, oppe på den bløde istidsbakke, kommer der en flok på fem rådyr løbende. Dette fantastiske syn virker som en hårdtslående kontrast til bilturen gennem den massive morgentrafik. Her leves livet - tæt på afgørende beslutninger - og samtidig oplever jeg en eksplosion af sanseindtryk. Skal jeg gøre mig klar til at skyde? Kommer dyrene ned mod os? Kan jeg få mig selv til at dræbe et af disse smukke dyr?
Som på kommando vender flokken. Dyrene drejer 90 grader. Nu har de front mod os, og de løber hovedkulds ned mod kæden. Jeg står 30 meter fra et af dyrene. Det er dog tættere på min sidemand. Han gør sig klar til at skyde, men nervøsiteten overmander ham, og han får ikke skudt hurtigt nok. Min sidemand får dog løsnet et enkelt skud, som går noget forbi den springende rå. Adrenalinen pumper rundt i kroppen. Det er berusende, men det er en anden form for beruselse end en fredag nat i byen.
På den anden såt bliver jeg placeret ved et træ som stående skytte. Jeg står i kanten af skoven og venter på, at driverkæden får drevet nogle dyr ned mod os.
Så hører jeg to trut i jagthornet. Der er signalet om, at driverkæden er gået i gang. Og jeg er parat, alle sanser er skærpede og jeg er i stand til at registrere alle forandringer rundt om mig. Nu kommer en stor rå springende langs skyttekæden. Da den er lige ud for mig, tager jeg sigte. Med et blødt aftræk affyrer jeg mit første skud. Råen bliver ramt i maven lidt foran venstre bagben. På grund af lidt dårlig sigtbarhed tør jeg ikke affyre mit andet skud. Råen løber såret videre, og kommer på skudafstand for den næste skytte. Han affyrer begge sine to skud. Det får råen til at falde. Den er dog ikke død – han affanger råen ved at stikke den i hjertet. En stor og flot rå. Vi hjælper hinanden med at bære den over til startstedet for tredje såt. Min nabojæger er glad - det var jo ham, der havde ramt med det afgørende skud.
Efter fjerde såt er der frokost. Vi bliver kørt ned til skovdistriktets hus, hvor det er herligt at opleve de erfarne jægeres glæde ved at fortælle. Det er en sand fornøjelse for mig som 25-årig nybagt jæger at høre deres jagthistorier om alle former for jagt både her i Danmark og uden i den store verden. Og om den særlige jagtkultur, der udspiller sig med særlige ritualer og traditioner.
Efter frokosten får jeg min jagtdåb. To stykker vildt - en lille rå og en lille buk – dukker op. Jeg skyder et perfekt skud – jeg kan med det samme både se og mærke, at netop dette skud sidder helt rigtigt.
Solen er ved at gå ned, og dagens syvende og sidste såt er overstået. Så er der jagtparade. Dagens resultat er syv stykker råvildt, fire harer, ni fasaner og en enkelt due.
Der blæses til slut en hyldest til alle de nedlagte pattedyr og fugle. Respektfuldt og smukt. En værdig afslutning på dagens jagt
For mig har det været en oplevelse, som jeg aldrig vil glemme. Jagten er en skøn blanding af konkrete beslutninger, store naturoplevelser og et intellektuelt strategispil. Hvordan skal jeg placere mig bedst muligt? Kan jeg forudse, hvor vildtet kommer? Hvornår skal jeg skyde?
Et sanseligt bombardement af lyde, lugte og smukke billeder på nethinden. Ud med fladskærmen. Back to nature.

Jonas Holm er 25 år og studerer til bygningskonstruktør.
Han er medlem af én af Danmarks Jægerforbunds jagtforeninger for uddannelsessøgende

Tor Nov 14, 2019 @18:30 - 01:00AM
Julefrokost